Kategorie

Co je to panikové kování a kdy jej nutně potřebujete?

  • May 07, 2024
  • Comments: 0

Víte, co je to paniková klika nebo panikové kování? V jakých situacích je jich třeba? Kdy je zapotřebí zámek s panikovou funkcí a kdy zámek naopak vůbec nepotřebujete?

Možná jste si mysleli, že paniková kování se umisťují pouze do velkých nákupních center, ale není tomu tak. S požadavkem na panikové dveře se může každý snadno setkat, ani nemusíte být odborníkem v oblasti výstavby nebo dodávky dveří. Stačí, že předěláváte prostory pro jiný účel, například otevíráte restauraci nebo část rodinného domu plánujete vyhradit podnikání. V projektu se vám snadno může vyskytnout požadavek na únikové nebo protipožární dveře, případně na dveře s panikovým kováním.

Jaké jsou panikové situace? Každý stav ohrožující lidské životy a zdraví, při kterých přirozeně vzniká panika obyvatelstva. Požáry, havárie, útoky, přírodní katastrofy apod.

Panikové kliky se používají pro nouzové a únikové východy, sloužící k zajištění bezpečnosti osob v případě nouze nebo ohrožení lidského života.

Paniková kování umožňují otevření dveří přiměřeným zatlačením na madlo ve směru úniku (nebo šikmo shora dolů) a to i v případě, že jsou dveře z vnější strany uzamčeny.


Který scénář se týká vašich dveří?

Oba požadavky, jak podle únikové normy, tak podle panikové normy, mají za cíl vybavit dveře takovými zámky a kováním, aby cesta úniku v případě panikové situace byla za každých okolností volná a průchozí bez potřeby použití klíčů, či jiných nástrojů nebo zařízení. Obě normy však mají i svá specifika, která popisujeme níže. Který scénář se týká vašich dveří?


1. Čím vybavit dveře podle únikové normy EN 179

Podle této normy stačí použít kliku ukončenou zahnutím směrem zpět k povrchu dveří. Takové kliky mají certifikát s označením příslušné normy. Dejte si také pozor na tloušťku čtyřhranu, která může být předepsána. Standardní je 8x8, avšak úniková kování jsou často požadována se čtyřhranem 9x9 mm, čemuž musí odpovídat nejen čtyřhran ale i otvor v klice.

Důležité je také použít zadlabací zámek s panikovou funkcí. Pro situaci klika-klika myslete na to, že použitý čtyřhran musí být dělený. Je to čtyřhran ve speciálním provedení a slouží k tomu, aby paniková funkce ovládala dveře pouze z interiérové ​​strany směrem ven, tedy z té strany, ze které je to v panikové situaci nevyhnutelné. Díky tomu mohou zůstat dveře z vnější strany zamčené. Panikový čtyřhran můžete vidět zde (pro kliky s otvorem 9x9 mm) anebo zde (pro kliky s otvorem 8x8 mm).


2. Jakým kováním vybavit dveře podle panikové normy EN 1125

Podle této normy je třeba použít horizontální hrazdu, která zajistí únik i většího davu, který nemá znalost ani není poučen, jak ovládat dveře nacházející se ve směru úniku z budovy. Stačí, aby lidé v panikové situaci během úniku zatlačili na dveře a ty se okamžitě mechanicky uvolní k bezpečnému úniku v zájmu ochrany lidských životů.

Panikové kování může být povrchové nebo integrované se zámkem.

Povrchové panikové kování: Umístěno na povrchu dveří bez použití zadlabacího zámku ve dveřích. Pokud předěláváte stávající dveře, původní zámek je třeba znefunkčnit nebo zcela odstranit. Pokud potřebujete dveře ovládat i z vnější strany, panikové kování může fungovat i s volitelnou vnější klikou. V odemčeném stavu kličkou ovládáte dveře i zvenčí, v zamčeném ne. Stále však platí, že i v zamčeném stavu se přes dveře dostanete zevnitř ven.



Panikové kování integrované se zámkem: Existují také paniková kování, která ovládají zadlabací zámek dveří. Je však důležité použít zámek stejného výrobce jako kování nebo dodržet několik parametrů. Zámek musí mít nutně příslušnou panikovou funkci a také úhel rotace shodný s kováním. Nejčastěji 30° nebo 35°.



Rychlý a bezpečný únik dveřmi

Této problematice se věnujeme už desítky let. Paniková kování se používají na dveřích východů z veřejných budov (škol, úřadů, kin, divadel, nákupních středisek, sportovních hal, hotelů), které navštěvuje vyšší počet lidí. Jsou také vhodné do objektů s dětmi nebo osobami se sníženou pohyblivostí. Osazují se jimi dveře nouzových východů a protipožárních únikových cest, tedy všude, kde je důležité najít východ z budovy a umožnit otevření dveří tlakem ruky nebo těla na panikový uzávěr z vnitřní strany i bez nutnosti použití klíče nebo jiného předmětu bez jakýchkoli znalostí použití únikových východů a zařízení.


Minimální námaha bez znalosti systému otevírání

Důležité je zvolit si kování, které má zaoblené tvary, aby se předešlo zraněním. Nikdy nevíte, co se v davu odehraje. Lidé často ztrácejí kontrolu nad sebou i nad tím, co v panice způsobují ostatním, třeba pomalejším jedincům, padají na podlahu, srážejí druhé, případně zakopnou o překážky, které unikly jejich pozornosti.

Kování by mělo také vyžadovat jen minimální námahu na zatlačení a otevření dveří. Každý detail navíc může mít za následek rychlejší nebo pomalejší únik od nebezpečí.


Řešení na všechny typy dveří

V našem sortimentě najdete panikové kování značky ISEO. Vyznačují se snadnou montáží na jednokřídlé i dvoukřídlé, obecné i protipožární dveře, jakož i na dveře z úzkých profilů. Výhodou je nízká uvolňovací síla, dlouhá životnost a odolnost proti korozi.


Od nynějška, když uvidíte bytové vchody, přes které se nedostanete ven bez klíče, budete vědět, že něco není v pořádku. V zájmu bezpečí svých blízkých a spoluobyvatelů věnujte pozornost tomu, jak je vaše prostředí připraveno na nepředvídatelné situace.

Líbil se vám tento článek? Pošlete jej svým přátelům a blízkým.

Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*