Kategorie

Jak vybrat kliky

  • Oct 16, 2021
  • Comments: 0

Co byste měli vědět ještě před zakoupením kování

ve Vašem vlastním zájmu čtěte pozorně až dokonce!

Dříve, než si koupíte kování, je vhodné vědět několik základních informací, které usnadní vaše rozhodování a váš nákup. Pro zákazníka nejdůležitějším údajem je informace, jak dlouho je prodejce - distributor na českém trhu, aby se mohl ujistit o jeho serióznosti a spolehlivosti. Dalším důležitým údajem je, kdo je výrobcem kliky, kterou chcete koupit. Každá klika má svého výrobce, ale ne každá klika je vyrobená předním značkovým výrobcem . Na trhu je mnoho výrobků bezejmenných výrobců, které nikdo nezná. Tak vypadá i klika, kterou vyrobili a chtějí vám ji prodat - podstrčit jako značkové zboží. Mnoho distributorů kupuje kliky neznámého původu a zavádějí informacemi o výrobě v EU, což se mnohdy nezakládá na pravdě, protože mnohé firmy v EU jen přebalují zboží jiného původu. Ověřte si, zda deklarovaný výrobce vůbec existuje a co je obsahem jeho webové stránky.

Při výběru klik je důležité rozhodnutí, jaké kování na dveře chcete koupit:

interiérové kování dělené interiérové kování štítové bezpečnostní kování
interiérové kování dělené interiérové kování štítové bezpečnostní kování

 

1.   Vybereme model

     a)  Matteo R (ování s kulatou rozetou)

     b)  Quattro S (kování s hranatou rozetou)

2.  Zvolíme povrch

     a)  M1 - mosaz leštěná, M2 - mosaz matná, M3 - mosaz bronzovaná, MC3 - mosaz bronzovaná česaná, M4 - chrom leštěný, M7 - nikl leštěný, M9 - nikl matný, M18 - chrom matný, M69 - antik stříbrná, M75 - antik zlatohnědá

     b)  M15 - inox (ušlechtilá ocel, nerez)

     c)   F1 - hliník stříbrný, F2 - hliník champagne, F3 - hliník zlatý, F4 - hliník bronzový, F9 - hliník NEREZ, F12 - hliník bílý rozstupy otvorov

3.  Zvolíme otvor

      a)  BB - otvor na klíč (dózický)

      b)  PZ - otvor na cylindrickou vložku

      c)  WC - otvor na WC západku (tloušťka čtyřhranu podle otvoru 6x6, 7x7, 8x8)

4.    U štítových kování zvolíme rozteč otvorů

      

Tento rozměr vyjadřuje vzdálenost od osy otvoru na kliku po osu otáčení klíče. V orientaci vám pomůže obrázek. Nejčastěji rozteče používané u nás, tak rozteče běžné v evropských zemích naleznete v části věnované normám.  

       Mimořádně důležité je vědět správnou rozteč při koupi bezpečnostního kování, protože stávající normy se od sebe liší doslova milimetry.

       Nejčastěji používané kování:

 
země BB (mm) PZ(mm) WC (mm)
Česko a Slovensko 72 / 90 72 / 90 72 / 90
Rakousko 90 88 90
Maďarsko 90 (55) 90 (55) 90 (55)
Polsko 72 / 90 72 / 90 72 / 90
Německo 72 72 / 92 78
Itálie 85 85 85
Slovinsko 72 / 90 72 / 90 90
Nizozemsko 55 / 72 55 / 72 63
Švýcarsko 78 78 78
Belgie 72 72 78
Francouzsko 70 70 70

 

Čtyřhran je součástka, která má na starosti propojení kliky a zadlabacího zámku. Je to v principu dlouhý čtyřhranný ocelový kolík, upevněný v klice obyčejně malým imbusovým šroubem (červíkem). Při čtyřhranu jsou důležité dva rozměry - tloušťka a celková délka čtyřhranu. Čtyřhrany se liší podle účelu použití - pro kování na dveře a na okna.

Čtyřhrany pro kování na dveře. U nás běžná tloušťka je 8 mm. Můžete se však setkat i se čtyřhranem s tloušťkou 8,5 mm (podle rakouské normy), případně podle německé normy i 9 mm (zejména panikové kování) a 10 mm (bezpečnostní kování). Na všechny typy máme pro vás řešení. Délka čtyřhranu závisí na tloušťce vašich dveří - standardně 40 až 45 mm. Na hrubší dveře máme delší čtyřhrany.

Čtyřhrany pro kování na okna. Setkat se můžete s tloušťkami v rozmezí 5 až 8 mm. Nejčastější rozměr u nás je 6 mm, pouze půloliva DK na otevíravě výklopná euro-okna mají čtyřhrany o tloušťce 7 mm.

Jednotlivé kování existují i ​​ve variantách s koulí, tehdy však potřebujeme vědět, zda chcete mít z druhé strany levou nebo pravou kliku.

V případě, že máte dveře s netypickou povrchovou úpravou (kazetová výplň, čalounění a pod.), Ubezpečte se před koupí kování, že nebude omezena jeho funkčnost při otáčení kliky.

A na závěr ještě jedna rada: pokud chcete své dveře před výměnou kování přemalovat, přelakovat, případně jinak povrchově upravovat, odmontujte nejprve staré kování - ušetříte si námahu při hledání nového kování s vhodným štítem, který překryje vzniklé prázdné místo.

kliky