Kategorie

Čtyři nejčastější chyby při měření bezpečnostní vložky

  • Jan 25, 2024
  • Comments: 0

Bezpečnostní vložka do dveří slouží k pohodlnému, ale i bezpečnému uzamčení dveří. Ochraňuje vaše soukromé či firemní prostory před nedovoleným vstupem. Nesprávnou délkou vložky můžete výrazně ovlivnit jak pohodlí, tak samotnou bezpečnost vašich dveří.

Často se setkáváme s tím, že měření vložek se podceňuje. Pracujeme se spoustou firem v tomto oboru, a tak máme možnost vidět, jak často dochází k nesprávnému měření i mezi profesionály.

Jaké jsou tedy nejčastější chyby? Neděláte je náhodou i vy?


1. Celková délka vložky nestačí

Vložka se dělí na 2 strany. Pokud objednáte vložku 90 mm, může a nemusí Vám sednout. Je totiž hned několik rozměrů vložek, které splňují celkovou délku 90 mm. Například rozměr 30/60, protože 30+60 = 90 mm. Ale to platí také pro rozměry 35/55, 40/50 nebo 45/45 mm.


2. Zapomíná se na tloušťku kování

Pokud nepřipočtete tloušťku kování, vložka může být příliš krátká. Je však třeba měřit přesně, protože kování může mít nestejnou tloušťku na každé straně dveří. Nejjednodušší je zaměřovat teprve tehdy, když máte k dispozici kování. Přejete-li si objednat vložku i kování, stačí změřit dveře. Opět však platí, že tloušťka dveří se dělí na 2 strany, které je třeba zaměřit samostatně.


3. Bod, odkud se měří

Měřte zásadně od středu šroubu, který upevňuje vložku ve dveřích. Pokud měříte od kraje jazyka, můžete přijít o rozhodující milimetry, které vám budou chybět pro pohodlné odemykání a zamykání.


4. Kam až má vložka sahat

Vložka by měla sahat co nejblíže k povrchu kování. Pokud bude příliš trčet, bude snazší ji zlomit. Pokud bude příliš hluboko, možná nebudete schopni vložku dobře ovládat. Zvolte tedy rozměr tak, aby konec vložky sahal co nejblíže povrchu kování, a to s rozdílem max. 2-3 mm.


Jak tedy měřit správně?

Měříme od středu šroubu na obě strany - směrem dovnitř a ven ze dveří. Pokud ještě nemáte na dveřích kování, měřte po povrch dveří a následně připočtěte tloušťku kování podle výkresu. Pokud má kování překrytí vložky, připočtete místo toho přesah vložky, který kování povoluje.


vložky
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*